MRI RF tekercs tervezés

OData támogatás
Konzulens:
Szűcs László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozatom célja egy kisállatok vizsgálatára alkalmas MRI (Magnetic Resonance Imaging) készülékben, a rádiófrekvenciás gerjesztést megvalósító tekercs megtervezése, illetve egy példány homogenitásának megmérése.

Ahhoz, hogy ezt a feladatot sikeresen abszolváljam, először megismerkedem az MRI eszközök általános működési elvével, valamint az e mögött megbújó elméleti háttérrel. Áttekintem a mágnesesrezonancia képalkotásban használatos tekercsek fajtáit, azok előnyeit, és hátrányait, és mire használják, illetve érdemes használni azokat.

A kitűzött célnak legmegfelelőbb tekercs az úgynevezett Birdcage tekercs, melynek ismertetem az elvét. Szakirodalom alapján megtervezek egy 3 T mágneses térerősségű Birdcage tekercset, majd egy hálózatanalizátor program segítségével ellenőrzöm a tekercs ágak áramait, illetve megvizsgálom, hogy a rezonancia kondenzátorok gyártási szórása milyen anomáliákat okoz.

Végül, de nem utolsó sorban a tanszéken rendelkezésre álló berendezéssel megmérem a tekercs által közrefogott térfogatban a mágneses térerősség eloszlását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.