MS Office aláírások vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Digitalizált társadalmunkban egyre inkább háttérbe szorul a papír alapú ügyintézés és kommunikáció. Ezért, hogy az elektronikus dokumentum is megfeleljen az írásba foglaltság követelményeinek, vagy akár teljes bizonyító erejű magánokiratként is használható lehessen, megfelelő elektronikus aláírással kell ellátni. Ennek megfelelően, az elterjedt irodai alkalmazások is támogatják a dokumentumok digitális aláírását, ám biztonságosság, szabványos működés, felhasználóbarát használhatóság és funkcionalitás, mint például a már létrehozott aláírás ellenőrzésének konfigurálása gyakran jelentősen le vannak maradva a dedikált alkalmazásokhoz képest.

A szakdolgozatom keretében a feladatom a Microsoft Office alkalmazások digitális aláírással kapcsolatos funkcióinak és a generált digitális aláírások tulajdonságainak vizsgálata, hiányosságok azonosítása, és az ezeket kiküszöbölő megoldások tervezése és implementációja volt. Gyakorlatilag a Microsec zrt. e-Szignó szoftver és az MS Word alkalmazás funkcióit összekötöttem egy MS Word bővítmény létrehozásával. Így felhasználóbarátabb az MS beépített aláírói folyamatának használata, illetve az e-Szignó parancssora és COM (Component Object Model) interfésze által nyújtott szolgáltatásokkal az aláírás érvényességének ellenőrzése konfigurálhatóbb, lehetővé téve az aláírásnak egy magasabb szintű kiértékelését.

A bővítmény elkészítése alatt megismerkedtem a DOCX fájlkiterjesztés mögött álló struktúrával, a Microsoft által nyújtott VSTO (Visual Studio Tools for Office) bővítmény fejlesztői lehetőségeivel és az e-Szignó szoftver különálló dokumentum aláírását ellenőrző fejlesztői funkcióival is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.