Magas hőmérsékletű szövetfestőgép automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomaunkám célja, egy ipari szövetfestőgép automata vezérlésének elkészítése volt. A gép egy MCS Comby Jigger típusú festőgép, melyet a 2000-es évek elején újítottak fel. Ekkor ellátták egy modernebb relés vezérléssel, valamint egy kezdetleges programozható logikai vezérlővel (PLC) ami a gépben lévő hengerek vezérlését végezte. A PLC közben meghibásodott, így nem volt képes a hengerek megfelelő üzemeltetésére ezért vált szükségessé a gép felújítása, melynek keretében az eredeti vezérlő funkcionalitásán túlmutató teljes mértékben automata rendszer jöhetett létre.

A folyamat három nagyobb fázisból tevődik össze, a rendszer tervezéséből, az elkészítéséből, valamint a teszteléséből. A rendszer maga egy komplex több ki és bemenetű szisztéma, melynek segítségével az akár több órás festési folyamat minimális emberi beavatkozással levezényelhető.

A dolgozat lépésről lépésre halad végig a tervezési folyamaton, kezdve a festési technológia megismerésével, haladva a konkrét gép bemutatásán és a programozható vezérlő kiválasztásán át egészen a tényleges megvalósításig, majd tesztelésig.

A végére kialakult rendszer egy Siemens S7-1200-as PLC és a vizualizációt segítő Siemens HMI TP 700 Comfortból, valamint a feladat elvégzéséhez szükséges további bővítőmodulokból épül fel. A megfelelő vezérlőprogramstruktúra megtervezése és kialakítása után a precíz munkavégzést és folyamatirányítást segítő HMI kijelző oldalai lettek kialakítva. A kapott rendszert végül a Tia Portal programozói felület segítségével a valós gépbe történő beszerelés nélkül teszteltem egy mintaprogram segítségével. A teszt folyamán végig követtem a PLC kimeneteit, és vizsgáltam, hogy azok az elvártnak megfelelően alakulnak-e. Ezzel megbizonyosodtam a helyes programtervezésről és kialakításról.

Ezek alapján elmondható, hogy a diplomaterv céljául kitűzött feladatokat teljesítettem. A rendszer beépítésre kész, mely után mind minőség, mind költség terén hasznot fog hozni az üzemeltető számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.