Magas rendelkezésre állású virtualizációs klaszter

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az informatika egyre nagyobb térhódításával növekszik az igény, hogy minden szolgáltatás a nap 24 órájában, minden percben rendelkezésre álljon. Természetesen ezeknek a rendszereknek is kell karbantartás, illetve még a helyes működtetés esetén is meghibásodhatnak alkatrészek. A virtualizáció elterjedésével ezek a hardveres meghibásodások már nem közvetlenül hatnak a szolgáltatásokat nyújtó virtualizált operációs rendszerre, illetve az említett operációs rendszer sem függ közvetlenül a fizikai hardvertől. Ennek következtében a virtualizált, ún. vendég gépet, üzemzavar esetén, egy másik fizikai gépen elindítva csökkenteni lehet a szolgáltatás kiesésének mértékét.

A szakdolgozatban egy olyan automatizált szolgáltatás, és a hozzá tartozó keretrendszer kerül bemutatásra, amely képes felderíteni a fent említett meghibásodásokat, és a vendég gépeket, az azokat virtualizáló gazdagépek között átmigrálva, növeli a szolgáltatások rendelkezésre állását.

A rendszer bemutatása során az operációs rendszer és a hálózat kiépítéséről is szó lesz, figyelembe véve, hogy a lehető legkevesebb meghibásodási pont (Single Point of Failure) jöjjön létre. Ehhez egy saját hálózati link aggregációt megvalósító alkalmazás is ismertetésre kerül.

A klaszter a Xen virtualizációs hiperfelügyelőt kezeli, aminek a vendég gépei egy DRBD blokkeszközt fognak tárhelyként használni. A DRBD eszköz két csomóponton lesz szinkronban tartva.

Az összesen három csomópontból álló klasztert a Pacemaker programcsomag fogja kezelni. A gépek között a Corosync biztosítja majd a kommunikációs kapcsolatot, valamint a Open Cluster Framework csomagjában elérhető Resource Agent-ek kapcsolják össze a Xen hiperfelügyelő vendég gépeit a Pacemaker helyi erőforrás kezelőjével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.