Magas szintű szintézis eszköz alkalmazásának vizsgálata videó feldolgozásban

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A magas szintű szintézis eszközök kutatása már az 1970-es években elkezdődött, a használható gyakorlati megoldások korszaka azonban csak a 2000-es évek elején jött el. Mára több olyan fejlesztői környezet is elérhetővé vált, amely C alapú leírásból, a hardver működését szabályozó direktívák megadásával, megfelelő minőségű HDL implementációt generál.

A magas szintű szintézis azzal az előnnyel kecsegtet, hogy a tervezést magasabb absztrakciós szinten, rövidebb idő alatt lehet elvégezni. A specifikáció C nyelvű leírása továbbá lehetővé teszi, hogy a szoftverfejlesztő mérnökök is FPGA alapú alkalmazásokat hozzanak létre. A modern HLS eszközök egyik úttörője a Xilinx Vivado HLS környezete. A diplomaterv feladat célja a Vivado HLS lehetőségeinek vizsgálata polifázisú videó skálázó megvalósításán keresztül.

A diplomatervemben ismertetem a Vivado HLS környezet alapvető tulajdonságait. Egyszerű képfeldolgozó egység, a Gauss-szűrő implementálásán keresztül vizsgálom meg, hogyan lehet nagyban párhuzamosított, bemeneti adatokat órajel ciklusonként feldolgozni képes hardver struktúrát létrehozni. A későbbiekben a polifázisú videó skálázás algoritmusát mutatom be. Részletezem a be- és kimenetén tetszőleges felbontást kezelő skálázó implementálásának és tesztelésének folyamatát a Vivado HLS környezetben. A valós hardveren történő teszteléshez a Digilent Atlys kártyára demo alkalmazást készítek. A skálázó konfigurálását az FPGA-ba ágyazott Microblaze processzorral végzem el. A diplomaterv zárásaként összegzem tapasztalataimat a Xilinx magas szintű szintézis eszközével kapcsolatban illetve az elért eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.