Magasraktár biztonságtechnikai koncepciója és vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi idők munkaerőpiaci trendjei alapján a gyártási folyamatok automatizálása egyre nagyobb hangsúlyt kap, az új technológiák bevezetésénél és a meglévők optimalizálásánál. A világ autóipara rohamos ütemben fejlődik, így ideális környezetet biztosít a fejlesztésekhez.

Egy bővülő hazai autógyár logisztikai rendszerének központi eleme lesz egy automata magasraktár. Ez fogja megteremteni a kapcsolatot három gyárcsarnok között, és pufferként szolgál a robusztusabb termelés kiszolgálás érdekében.

Egy korszerű, teljesen automatizált magasraktár ma már elképzelhetetlen a jelenlegi biztonságtechnikai szabályok betartása nélkül.

A diplomamunka témája a hatályos biztonságtechnikai szabályok megismerése, és ezek alapján az épülő autógyárhoz tartozó magasraktár biztonsági koncepciójának kialakítása. A biztonságtechnikai tervezés után a hozzá kapcsolódó vezérlés megvalósítása a feladat a Siemens TIA Portal fejlesztőkörnyezetében, megfelelve a megrendelő belső szabványrendszerének is.

A diplomamunka elején részletesen bemutatásra kerülnek a hatályos irányelvek a biztonságtechnikai tervezésre vonatkozóan, valamint bemutatom az autóiparban használt korszerű biztonsági rendszereket. Röviden ismertetem az autóipari szabványt, amely kiterjed a gépészeti és villamos tervezéstől kezdve a PLC programozáson és vizualizáción át a beüzemelésig és a teljes körű tesztelésig. A dolgozat második felében pár konkrét példán keresztül próbálom illusztrálni a tervezés lépéseit, majd a PLC program kerül bemutatásra. A diploma végén kitérek a tesztelési folyamatra és összegzem a projekt során szerzett tapasztalatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.