Mágneses lebegtetést végző szabályzó megvalósítása Quanser környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mágneses lebegtető rendszer kialakítása egy összetett, több kihívást magába foglaló mérnöki feladat. Nemcsak a szabályozótervezéssel, az algoritmus implementálásával és a szabályozó hangolásával kell foglalkozni, hanem fel kell építeni a megfelelően megkonstruált fizikai rendszert is.

A beavatkozó szerv, az érzékelő, a szabályozási algoritmus kiválasztásánál és a környező áramkörök tervezésénél is több lehetőség közül választhatunk.

A komponensek térbeli elhelyezésénél is több szempontot, lehetséges kereszthatást kell figyelembe venni. Minden felmerülő megoldás, a megoldások működési módja több előnyt és hátrányt is nyújt. Ezek alapos mérlegelésével kell kiválasztani a feladat szempontjából legmegfelelőbbet, figyelembe véve a kész rendszer későbbi felhasználási lehetőségeit is.

A fő hangsúly a lebegtetés stabilizálásán, a szakasz identifikációján és a szabályozó megtervezésén van. A feladatot nehezíti, hogy a rendszer nemlineáris.

A feladat során foglalkozom a rendszer munkapont körüli linearizálásával, illetve a nemlineáris folyamatok szabályozásának lehetőségével lineáris szabályozó használata mellett.

A tervezés szoftver- és hardverkörnyezetét a MATLAB-Simulink-QUARC szoftverből és a Quanser Q8 I/O kártyából felépülő gyors prototípustervező rendszer adja.

A megfelelően kialakított, stabil rendszernek a demonstrációs és oktatási célon túl több alkalmazási területe is van az iparban, és a módszer továbbfejlesztésével sok új lehetőség adódik a mágnesesség és a mágneses lebegtetés felhasználására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.