Magyar makrogazdasági folyamatok számítógépes modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Jelen diplomaterv dolgozat, mely a Budapest Műszaki - és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságinformatikus mesterszakának keretében készült el, egy makrogazdasági modellező keretrendszert mutat be. Ebben bárki böngészhet tényadatok között, megtekintheti az előrejelzéseket, valamint szimulálhatja különböző paraméterek hatásait. A rendszer elérhető a www.macrosim.hu címen.

Egy rövid bevezető után a szoftverfejlesztő eszközök kerülnek bemutatásra, melyeket a fejlesztés során használtam.

Ezt követi az adatbázis modell leírása. Ez a fejezet megadja a szükséges háttér információkat hogyan is tárolódik és válik elérhetővé minden adat. Továbbá az adatbázis tervezés szempontjait is bemutatom.

Később, az adatok betöltésének módszertana kerül bemutatásra, mely adatok főként a KSH-tól és az MNB-től származnak. Továbbá ez a fejezet ismerteti az adminisztrációs felületet is, mellyel az adatok karbantarthatóak.

Az 5-ös fejezet az objektum orientált környezetet mutatja be. Ismertetem milyen típusú objektumokat hoztam létre, hogyan kerülnek példányosításra és hogyan kommunikálnak egymással.

A 6. fejezet a grafikonok rajzolását ismerteti. A leírás tartalmazza a szükséges és végrehajtott fejlesztéseket is, melyek nélkülözhetetlenek voltak a GUI felhasználó barát kialakításához.

A 7. Fejezet az előrejelző függvényeket ismerteti. A fejezet első felében bemutatom, hogyan jönnek létre és tárolom őket, míg a második felében konkrét függvényekről lesz szó. Ez a fejezet a diplomaterv esszenciája, minden más funkció azért került kialakításra, hogy az előrejelzéseket az itt ismertetésre kerülő módon hozhassam létre.

Végül a grafikus felhasználói felület rövid leírása zárja a dolgozatot. Számos fejlesztést kellett végrehajtani ahhoz, hogy minden funkció elérhető legyen a GUI-n, ezeket is ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.