Magyar morfológiai egyértelműsítés rekurrens és konvolúciós neurális hálózatokkal

OData támogatás
Konzulens:
Ács Judit
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A magyar az agglutináló nyelvek közé tartozik, melyek nagyon összetett és gazdag morfológiával rendelkeznek. A szavak jelentése általában nem egyértelmű, több lehetséges értelmezésük és felépítésük is lehet. A szavak potenciális struktúráit morfológiai elemzések írják le. A morfológiai egyértelműsítő feladata meghatározni egy adott szó helyes morfológiai elemzését annak kontextusa, környezete alapján.

Természetes nyelvfeldogozáshoz kapcsolódó feladatok között sikeresen alkalmazott technológia a deep learning, state-of-the-art eredményeket is elértek alkalmazásával. A morfológiai egyértelműsítés területén azonban kevésbé tanulmányozott és kivizsgált módszer.

A szakdolgozatomban megtervezek és kiértékelek egy magyar morfológiai egyértelműsítőt, mely deep learning eljárást használ. Létrehozok és feltanítok rekurrens és konvolúciós neurális hálózatokat a feladat végrehajtására. Megvizsgálom a magyar szavak morfológiai elemzéseit és kifejlesztek egy megfelelő módszert az analízisek reprezentálására figyelembe véve a magyar analízisek sajátosságait és számos speciális esetet.

A kiértékelés folyamán a kifejlesztett architektúrák 97% pontosságot értek el a szavak morfológiai egyértelműsítésekor, és teljes mondatokat az esetek 73%-ban egyértelműsítettek megfelelően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.