Magzati monitorozórendszer kutatása és kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A magzatok jóllétének egyik legfőbb indikátora a magzati szívfrekvencia. A CTG vizsgálat során a magzati szívfrekvenciát párhuzamosan rögzítik az anya által jelzett magzatmozgásokkal. Az így kapott regisztrátum alapján kiszűrhető a magzat oxigénhiányos állapota, a köldökzsinór-kompresszió, illetve a magzati szív abnormális működése.

Egy olyan szolgáltatás létrehozásában vettem részt, amely lehetővé teszi, hogy a kismamák otthoni körülmények közt el tudják végezni a CTG vizsgálatot, majd orvosuk távolról ki tudja értékelni a mérést.

Szakdolgozatomban bemutatom a non-invazív magzati szív-monitorozás eszközeit és a rendelkezésre álló technológiákat. Ismertetem a kutatómunkám eredményeként választott szívfrekvenciát mérő, ultrahangos szenzort.

Fő feladatom a kismamák számára a mérés lehetőségét megteremtő mobil alkalmazás fejlesztése volt. A BabyCTG nevű mobil klienst hoztam létre, amely segítségével a kismama kapcsolatba léphet szülészorvosával, bluetooth szenzorral CTG mérést végezhet, és ezt követően az eredményét szerveren keresztül elküldheti az orvosának. Az alkalmazás naplójában a felhasználó megtekintheti korábbi méréseit, és az orvosi kiértékeléseket is. A BabyCTG mind a felhasználói, mind orvosi teszteken sikeres alkalmazásnak bizonyult.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.