Magzati monitorozórendszer kutatása és kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A magzatok jóllétének egyik legfőbb indikátora a magzati szívfrekvencia, amelyet a CTG vizsgálat során párhuzamosan rögzítenek az anya által jelzett magzatmozgásokkal. Az így kapott regisztrátum alapján kiszűrhető a magzat oxigénhiányos állapota, a köldökzsinór-kompresszió, illetve a magzati szív abnormális működése. A BabyCTG egy orvosi távfelügyeletet biztosító otthoni mobiltelefonos szívhangfigyelő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a kismamák otthoni körülmények közt tudják elvégezni a CTG vizsgálatot, majd orvosuk távolról ki tudja értékelni a mérést.

Ezen diplomaterv keretein belül elvégzett munka eredményeként a BabyCTG rendszerbe integrálásra került egy automatikus kiértékelő modul, amely képes a CTG vizsgálat során beérkezett adatokat megtisztítani a mérési hibáktól, meghatározni a jelveszteséget, alapfrekvenciát, alapvonal-variabilitást, akcelerációkat, decelerációkat és a regisztrátum kategóriáját. Ezen számítások egyrészt megteremtik a kiértékelő központba beérkezett mérések priorizálásának lehetőségét, amellyel gyanús vagy kóros görbék esetén értékes idő nyerhető. Másrészt a regisztrátum mellett feltüntetett számértékek segítik az orvost a döntéshozatalban, ezáltal megbízhatóbbé téve és szintén rövidítve a kiértékelési folyamatot.

A dolgozat bemutatja, hogy milyen jellegű technológiák állnak rendelkezésre ezen számítások elvégzésére, ismerteti az egyes lehetőségek előnyeit, hátrányait és a választási szempontokat. Ezt követően részletesen elemzi az egyes paraméterek és a kategorizálás széleskörű kutatómunkán alapuló számításait. Az elkészült implementációt 216 regisztrátum esetében orvosi kiértékelésekkel összehasonlítva 87\% egyezés rögzíthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.