Malware detekció lehetőségei mobiltelefon hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az okostelefonokba, tábla PC-kbe, valamint a laptopokba beépített rádiós modemek segítségével bárki könnyedén hozzáférhet a mobiltelefon hálózatokhoz. Ezekkel az eszközökkel egyre többen használnak mindennapos szinten mobiltelefon hálózaton keresztül online szolgáltatásokat. A széleskörű elterjedéshez hozzájárult a hálózati technológia fejlődése (egyre gyorsabb adatátviteli sebesség), valamint a szolgáltatók által kínált adatforgalmi tarifák racionalizálása is.

Ennek eredményeként az elmúlt években drasztikusan megnövekedett adatforgalomban számottevő méretet öltött a számítógépes világból mindannyiunk által ismert nemkívánatos szoftverek (malware-ek) forgalma.

Jelen dolgozat áttekintést ad a mobiltelefon hálózati technológiák fejlődéséről, az adatforgalmi viszonyok változásairól, a malware-ek típusairól. Megvizsgálja a malware-ek detektálási lehetőségeit a szolgáltató oldaláról a hálózati forgalom alapján, és bemutat egy rendszert, mely képes a detektált malware-ekről adatokat szolgáltatni a szolgáltató felé.

Az elkészült rendszer segítségével detektált forgalmi anomáliák, támadások a szolgáltató számára az ügyfél egyértelmű azonosításával riportolhatók, az elkészült rendszer kis mértékű módosításával kiszűrhetők.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.