Malwarere utaló tevékenység detektálása hálózati forgalomban

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban az internet alapú szolgáltatások, hordozható eszközök és okostelefonok korát éljük. A növekvő adatforgalom egyre inkább a mobilhálózatokra helyeződik át. Mint bármely internetre kapcsolt eszköz esetén, így mobiltelefonoknál is problémát jelenthetnek a malware-ek és a számítógépes támadások. Ezek komoly károkat okozhatnak egy olyan eszköz esetén, amely ismeri személyes adatainkat, szokásainkat, email címünket és jelszavunkat vagy éppen képes nyomon követni aktuális helyzetünket.

Malware-ekkel szembeni védelem a végkészülékeken telepített alkalmazások segítségével is biztosítható, de igazán hatékony védelmet csak a hálózat biztonságával lehet garantálni. A rendszernek, a megfelelő QoE biztosítása érdekében, a felhasználók számára teljesen átlátszó módon kell működnie, tehát a szolgáltatóknak ezt a mobilhálózat szintjén kell megvalósítani. Ez azonban azt jelenti, hogy egy több Gbps sebességű gerinchálózati vonalon kellene vírusvédelmet biztosítani, ami szinte lehetetlen feladat.

Feladatom Bornemissza Péter és Gódor Győző együttműködésével a Mobil Innovációs Központ és az AITIA International Zrt. égisze alatt futó közös projekt keretében egy olyan malware detektáló rendszer megtervezése és megvalósítása, amely egy mobilszolgáltató hálózatát képes monitorozni valós időben. Személyes munkám a rendszer megtervezésében nyújtott részvételre továbbá a szoftver komponensek megtervezésére és implementációjára terjed ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.