Malware-rel fertőzött számítógépek detektálását támogató keretrendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az információs technológiák körülvesznek minket, legyen szó kommunikációról, szórakoztatásról vagy épp nemzetközi pénzügyek intézéséről. Mint oly sok más, ez a technológia is felhasználható jó és rossz célokra. Lehetséges a bankárok, az orvosok, illetve a mindennapi emberek életének megkönnyítése az információ gyors továbbítása, feldolgozása és elérhetővé tétele segítségével. Sajnos ugyanígy lehetséges az adatlopás, mások megszemélyesítése, mások tulajdonának eltulajdonítása vagy akár cégek tönkretétele is. Az információs technológiák negatív hatásait korunkban teljesen elkerülni lehetetlen, hisz átszövik mindennapi életünket, legyen szó akár banki-, akár hivatali ügyek intézéséről vagy csak levelezésről.

A számítástechnika és az internet kétes célra való felhasználásától ugyan az egyszerű magánembereknek is félniük kell, a nagy hasznot hozó, nyilvánvaló célpontok azonban inkább a vállalatok, pénzintézmények, az infrastruktúra és a katonai létesítmények. Bármennyire nagy problémát jelentsenek is a kártékony szoftverek (ún. malware-ek), a releváns szaktudással rendelkező emberek száma kicsi. Amennyiben egy vállalat egy másik, hozzáértő céget kér fel a számítógépeik ellenőrzésére, az a számítógépek nagy száma, helyhez és használati időhöz kötöttsége miatt még automatizált analízis környezetek felhasználásával is problémát okoz.

Jelen diplomamunka témája egy olyan keretrendszer megtervezése és implementálása, amely képes a megnevezett feladat megkönnyítésére és automatizálására nagyvállalati környezetben, skálázható módon. Figyelembe kell venni a vállalatok érdekeit és a keretrendszernek a lehető legkevesebb fennakadást kell okoznia azok működésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.