Man-Machine Language parancsok tesztelését automatizáló modul fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozat keretein belül, egy távközléshez kapcsolódó feladatot oldok meg. A mai hálózati eszközök nagymértékben szoftveres működésűek, konfigurálásuk és működtetésük távoli eléréssel is lehetséges, speciális parancsok segítségével. Ezen a parancsok specifikációs nyelve a Man-Machine Language (MML), amelynek segítségével egy távoli konzolról elérhető az eszköz.

A hálózat fejlesztésén napjainkban tulajdonképpen az elemek szoftverének fejlesztését értjük. Ebben a folyamatban fontos szerephez jut a tesztelés, ugyanis a telekommunikációban elvárás a robosztusság és a megbízhatóság. A tesztelés/fejlesztés virtuális eszközökön történik, amelyek hűen szimulálják az egyes eszközök működését.

A tesztelés során MML parancsokat használunk, és ezen parancsok eredményének a kiértékelésével döntjük el, hogy megfelelően működik e az eszköz. Mivel a funkcionalitás széleskörű, rengetegféle tesztre lenne szükég, amelyeket manuálisan,kézzel végrehajtani lehetetlen vállalkozás.

Ezért merült fel egy tesztelést automatizáló modul fejlesztésének az ötlete. Ez a program automtikusan kiadja a parancsokat az eszköznek, és értékeli az eredményeket.

A dolgozat keretein belül áttekintésre kerül az összes háttérinformáció amely szükséges a megértéshez(XML,MML,programozási nyelvek és az általuk használt speciális modulok). A specifikáció és az implementáció részletesen ismertetésre kerül, ismertetésre kerül a program szerkezete, a felhasznált erőforrások, a program futásának folyamata.

Ezek után kifejtésre kerülnek olyan funkciók, amelyek a jövőbe mutatnak. Ezen újdonságok túlnyomó része az implementáció alatt, vagy a tesztelések során került feljegyzésre, a többség megvalósítása még várat magára.

Végül magának a modul szerepének a tesztelések során játszott szerepe lesz részletezve. Kifejtésre kerül a folyamati láncban elfoglalt helye, milyen lépésekre van szükség a tesztelés előtt, a tesztelés folyamata, majd a kapott eredmények feldolgozása és megjelenítése emberek számára értelmezhető módon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.