Management keretrendszer tervezése ipari automatizálási környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a különböző ipari ágazatok, mint az energetika, élelmiszer-, gépjárműgyártás, vezetékrendszerek, vegyipar folyamatainak vezérlése nagy mértékben automatizált, a folyamat szabályozást általánosan programozható célhardverek, PLC-k végzik. Ezen hardverek felügyelete hagyományosan a folyamatot megfigyelő, különböző monitorozó rendszerekre hárult (SCADA, DCS), dedikált szoftver megoldások hiányában. Ezek a rendszerek eredetileg a szabályozott folyamat megfigyelésére lettek kifejlesztve és nem a vezérlő hardverek állapotának monitorozására.

Dolgozatom célja egy olyan szoftver tervezése és megvalósítása, mely képes a különböző, ipari irányítás- és vezérléstechnikában alkalmazott hardver eszközök felügyeletére, állapotának menedzselésére, több, különböző gyártó termékeit alkalmazó környezetben is. Ezenfelül, képes az eszközökön futó program integritásának ellenőrzésére, hogy megakadályozza a rosszindulatú támadásokat és a véletlen hibákat.

A dolgozatban bemutatott program úgy képes felügyelni ezen összetett rendszereket, hogy a keretrendszer független az alkalmazott kommunikációs protokolloktól. A kezdeti implementáció az iparban leggyakrabban használt protokollokat, a Siemens S7, a Beckhoff ADS és az OPC kommunikációt támogatja, de a tervezés során kiemelt cél, hogy a jövőben könnyedén bővíthető legyen egyéb kommunikációs szabványokkal is.

A dolgozat átfogóan leírja az ipari rendszerek felépítését és a keretrendszer helyét ebben az architektúrában. Ezután bemutatja a szoftver tervezésének, megvalósításának és tesztelésének lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.