Matematikai statisztikai analíziseket végző célhardver kifejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mai világ fejlődésének alapja az információ megszerzése, illetve annak megfelelő feldolgozása. A technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több területet tudunk megfigyelni, adatot gyűjteni. Az adatok tömeges felhalmozása azonban önmagában nem sok haszonnal jár, szükséges a megfelelő információk kinyerése. Ezzel a feladattal foglalkozik a statisztika területe.

A dolgozatom célja a különböző adatbányászati, leíró statisztikai módszerek megvalósítása áramköri környezetben. A tervezés során fontos szempont volt az erőforrások minimalizálása, illetve a nagy adatmennyiség feldolgozása. A tervezés során vizsgáltam az algoritmusokhoz szükséges adatmennyiséget, illetve a műveletek megvalósíthatóságát. Szükség esetén módosítottam az egyes algoritmusok felépítését.

A munkám során egy speciális feladatok feldolgozásra alkalmas utasítás végrehajtó egységet terveztem. Az egység lehetőséget ad a különböző láncmódszerek, a DBSCAN algoritmus megvalósítására, illetve a Cramér-féle asszociációs együttható, a Pearson-féle kontingenciaegyüttható és a Csuprov-féle T-mutató kiszámolására. A dolgozatban foglalkoztam még a főkomponens analízis megvalósításával, amely az adat ábrázolási módszer miatt nem lett eredményes

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.