Matematikai statisztikai eljárások alkalmazása számítógépes paleográfiában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az emberek számára a tárgyak, élőlények, vagy a növények csoportosítása már a történelem hajnalán is nagy jelentőséggel bírt, akár túlélésnél (gondolok itt például a mérgező növényekre, veszélyes állatokra), vagy éppen a biológia területén.

Egyes tulajdonságok alapján képesek vagyunk csoportokat felállítani a minket körülvevő objektumokról ránézés alapján is. De ha túl sok attribútum alapján szeretnénk felállítani a csoportokat, akkor fel kell használnunk a számítógépes statisztikai módszerek eszközeit, amelyek segítségével szemléletesen és egyúttal hatékonyan tudjuk ábrázolni a csoportokat, amiket mostantól klasztereknek fogok hívni, és a módszerek alatt klaszteranalízist fogom érteni.

Egy olyan szoftver létrehozása volt a célom, amely képes egy adatbázist kiolvasni, és a bemenet alapján az írásokat csoportosítani, esetleg olyan eredményeket, kapcsolatokat felmutatni az írások között, amelyeket a történészek e módszerek hiányában már nem tudtak kikövetkeztetni. A programban sikerült elsőként implementálnom, és alkalmaznom egy új algoritmust a számítógépes paleográfiában. Ezzel lehetőség nyílt, hogy a Matlab klaszteranalízis toolbox-át kibővíthessem ezzel a gráf alapú klaszterező algoritmussal, amit ROCK algoritmus néven emlegetnek a szakirodalomban.

Jelenleg a szoftver a fenetikai módszerek elég széles skáláját képes alkalmazni az írások vizsgálatára, illetve képes filogenetikai ábrák megjelenítésére is, melyek segítségével evolúciós fejlődésére lehet következtetni az írásokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.