Material Exchange Format vizsgálatát elősegítő program fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Diplomatervemben a Material Exchange Format, röviden MXF konténerfájl témakörével foglalkozom. A videó, audió és ezekhez kapcsolódó információk az esetek jelentős százalékában nem csupán nyers információként, hanem konténer állományokba csomagolva érhetők el a felhasználók számára. Az általánosan ismert konténer formátumok például a .mov (Quick Time), az .avi, vagy az .mkv. A televízió, a filmgyártás, a rádió, azaz általánosságban a média világában az elterjedt ipari szabvány videó és audio tárolására az MXF konténer.

Jelen dokumentum első részében egy rövid áttekintés keretein belül bemutatom a televíziós munkafolyamatokat, eljutva egészen odáig, hogy miért volt áttörés az MXF formátum megalkotása. A rövid, történelmi részt is magában foglaló áttekintést követően bemutatom a fájl mind logikai, mind fizikai felépítésének legfontosabb komponenseit. Ezen elemzés olyan mélységű, hogy programozási ismeretek birtokában akár az olvasó maga is megalkothatja a fájlt alapjaiban értelmezni képes szoftverét.

A piacon megtalálható és az MXF fájlal való munka során legfontosabb szoftvereket, gyártókat és weboldalakat ismertetve átfogó képet fektettem le a témával foglakozni kívánók számára.

A munkám során megalkottam saját elemző szoftveremet, melynek működését mind felhasználói, mind fejlesztői szemszögből ledokumentáltam. A bemutatás során kitérek a program előnyeire, kiemelem azon tulajdonságait, ami miatt a jelenleg piacon kapható szoftverekhez képest több tud lenni. A program bemutatásán túl javaslatot teszek annak továbbfejleszthetőségére vonatkozóan.

Az elkészült szoftver gyakorlatban is kipróbálásra került, az olvasó néhány nagyobb gyártó által előállított állomány saját szoftverrel történő elemzési eredményét is megtalálja diplomatervemben.

Munkám zárásaként a fő funkcionalitásokat szerelvénybe foglaló kód további felhasználási lehetőségeként a megalkotott, a médiavállalatok életében egyre nagyobb szerepet betöltő döntéstámogató rendszert ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.