Médiafolyamok kezelése virtuális környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatom célja egy virtuális környezetben futó alkalmazás skálázódásának biztosítása, amely az általa lefoglalt erőforrások figyelembe vételével történik. A megoldásom alapja egy felhő (cloud), mivel felhő alapú technológiák megoldják az erőforrások menedzselését a felhőben futtatott virtuális gépek számára.

A dolgozatom első részében áttanulmányoztam a vonatkozó szakirodalmat, bemutattam a virtualizációs megoldások típusait és jellemzőit, és részletesebben ismertettem az OpenStack felhő rendszert, a Docker konténeres virtualizációt, valamint a VMWare virtualizációs megoldást. Áttekintettem a jelenleg elérhető dinamikus forgalomelosztó megoldásokat és az azokhoz kapcsolódó algoritmusokat. A szélesebb körben ismert alkalmazások közül kiválasztottam egy video on demand médiafolyam kiszolgálót, a VLC-t, mert ingyenes, nyílt forráskódú, platform független és számos videó és audió formátumot támogat. A vizsgálataimhoz egy olyan OpenStack felhő rendszert terveztem, amely támogatja a skálázhatóságot. A tesztkörnyezetemben egy bash scripttel generáltam a dinamikus szerver terhelést és az erőforrások vizsgálatát a top alkalmazás segítségével végeztem el. Méréseket végeztem video on demand szolgáltatást nyújtó RTSP streaminggel, és összehasonlításképpen HTTP streaminggel is. Az eredmények kiértékelése során a tapasztalatom az volt, hogy az RTSP folyamok esetében a kliensek számának növelése következtében közel lineárisan emelkedett a szerverek terheltsége, de egy adott igényszint felett az erőforrás használat növekedés megállt. A HTTP folyamok esetén pedig a kliensek számának növelésével szignifikánsan kisebb többletterhelést szenvednek el a médiaszerverek, mivel ebben a konstrukcióban a médiaszerver ugyanazt a videó folyamot küldi minden kliensnek.

A munkám lehetséges folytatási iránya a mérések alapján felmerült kérdések alaposabb vizsgálata, valamint megoldások kidolgozása azok feloldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.