Médialejátszó fejlesztése .NET 4 környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A különféle audio és video tartalmak már a szélessávú hálózatok megjelenése előtt is keresettek voltak, és népszerűségük azóta is növekszik. Az egyre magasabb szintű felhasználói elvárásoknak napjaink médialejátszóinak is meg kell felelniük, ami fejlesztői szempontból a szoftverek mind több specifikus funkcionalitással való kiegészítésében jelenik meg.

Szakdolgozatomban egy olyan médialejátszó alkalmazás tervezését és megvalósítását mutatom be, amely képes arra, hogy a felhasználói élményt teljessé tegye azok számára is, akiknek a mobilitás kiemelt szempont. A program lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó a médiafájlok és lejátszási listák tárolását egy központi gépre delegálja, ahonnan azok az Interneten keresztül könnyedén elérhetők.

Mivel az emberek nagy része Windows operációs rendszert használ, ahol elérhető a .NET keretrendszer legújabb, 4-es verziója, ezért az ennél szóba jövő leglátványosabb és legfejlettebb technológiát használtam fel a lejátszó elkészítéséhez: a Windows Presentation Foundation-t (WPF).

Elengedhetetlen volt az említett kliens oldali komponens és a szerver problémamentes összekapcsolása, amit szintén egy Microsoft által fejlesztett újgenerációs technológia, a Windows Communication Foundation (WCF) igénybe vételével oldottam meg. Használatával gyors, megbízható, és biztonságos kommunikációt tudtam megvalósítani a két fél között. A fájlok szerverről való streameléséhez a WPF sajátosságai miatt egy második kliens oldali komponenst is létrehoztam, amely a lejátszótól érkező HTTP kérésre tud válaszolni, a szerverrel történő WCF kommunikációból kapott fájl stream segítségével.

A kiszolgáló komponensben mindehhez szükség volt egyrészt egy, a WCF szolgáltatást futtató környezetre: erre a célra az Internet Information Services-t (IIS) alkalmaztam robusztussága, megbízhatósága, és könnyű kezelhetősége miatt. Másrészt pedig az adatok rendezett tárolásához és könnyű visszakereséséhez nélkülözhetetlen volt adatbázis szerver használata is. Erre a feladatra a legfrissebb Microsoft SQL Server verziót, a 2008 R2-t találtam a leginkább megfelelőnek, hiszen csak Microsoft technológiák alkalmazásával kiküszöbölhetők a kompatibilitási problémák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.