Médiatartalom továbbítása optikai eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gerhátné Udvary Eszter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A telekommunikációban a felhasználói igények rohamos növekedése folyamatos és komoly fejlesztői munkálatokat von maga után. Nincs ez másképp a média képi- és hangi megjelenítőinél sem. A múlt évszázadban a filmgyártás hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül, melynek következtében lehetővé vált a mozifilmek széleskörű elterjedése. Mára már rengeteg otthon szerves része a házimozi rendszer, amelyek tulajdonosainak java része folyamatosan igyekszik lépést tartani a szinte 5 évente jelentősen átalakuló, fejlődő rendszerrel.

A legnagyobb újdonság a nagyfelbontású médiaállományok lejátszására alkalmas berendezéseket kiszolgáló médiaszerver. Telepítésével a végletekig egyszerűsödik az igényes otthoni filmnézés elindítása, kezelése gyakorlatilag bármilyen korosztály számára gyerekjáték, nem igényel különösebb szakismeretet sem.

A lakásokban, vagy ipari felhasználási területeken (kaszinók, kórházak, mozifolyosók) csillagpontos hálózat kerül tehát kiépítésre, mely összeköttetéseket jelenleg UTP kábellel valósítunk meg, ám adódott az elképzelés, hogy a jövőben ezeket optikai kábelekre cseréljük.

Szakdolgozatomban mérésekkel igazolom, hogy a fényvezető technológia is alkalmas médiatartalom kiváló minőségű továbbítására, sőt mi több, nagyobb távolságok esetén már kizárólag csak optika nyújt lehetőséget erre.

Megállapításra kerül a legkisebb hajlítási sugár, amin az egyes optikai kábeltípusok még képesek a jelátvitelre, s a terepi szerelésnél a makrogörbület milyen mértékű problémát okozhat. Ezen kábelek közül ki is választom a számunkra legoptimálisabbat.

Többféle mérési elrendezéssel, valamint többféle hibamutató mérőszám összevetésével bizonyítom, hogy alapsávi és modulált jelek átvitelekor sincs lényeges minőségbeli eltérés optikai és elektromos tartományban történő átvitel esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.