Megerősítéses tanulás képi információk alapján

OData támogatás
Konzulens:
Engedy István Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A gépi tanulás, beleértve a megerősítéses tanulást, az életünk szerves részét képezik, gyakran anélkül, hogy észrevennénk. Az otthonaink nemsokára teljesen önvezéreltek lesznek, az autóink hamarosan emberi beavatkozás nélkül juttatnak el minket egyik pontból a másikba, illetve rövid időn belül az egyszerű emberi feladatok nagy részét autonóm robotok fogják majd végezni. Az MI algoritmusok csalás detektálást és kockázatelemzést végeznek, összegyűjtik a számunkra fontos és érdekes híreket, ajánlásokat tesznek amikor Netflixen vagy az Amazon webáruházában nézelődünk, illetve figyelik a házunkat vagy a rendszereinket, mikor mi éppen nem tudjuk. A listának koránt sincs vége, ám már ebből a pár példából is sejthető, hogy a gépi tanulás egy meglehetősen felkapott témakör, rengeteg érdeklődővel mind kutatási, mind piaci oldalról.

A megerősítéses tanulás, illetve a gépi tanulás mellett a vizuális adatfeldolgozás témaköre is jelentős fejlődésen megy keresztül, egész egyszerűen azért, mert szükségünk van rá. Kellenek olyan gépek, amelyek egy szempillantás alatt képesek felmérni a legyártott rozsdamentes acél alkatrészek minőségét egy kamerával, kellenek olyan algoritmusok, amelyek képesek nagy mennyiségű írott szöveg ellenőrzésére és kiválogatására, illetve kellenek olyan rendszerek, amelyek életeket menthetnek úgy, hogy döntéstámogatást nyújtanak az orvosoknak röntgenfelvételek elemzésével.

Jelen dolgozatomban megvalósítottam egy kis keretrendszert, aminek segítségével kombinálom a megerősítéses tanulást és a vizuális adatfeldolgozást, illetve kipróbálok különböző megerősítéses tanulás alapú algoritmusokat egy egyszerű játékon. Az algoritmusok futása során az ágens a tanuláshoz kizárólag a játékból jövő képi információra támaszkodik. A futtatott algoritmusok eredményeit kiértékeltem, kidomborítva az általuk használt felfedezési stratégiák hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.