Megkötés jellegű törzsadatok tömeges karbantartásának támogatása SAP PLM receptmenedzsment környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Célkitűzések

Megismerni az SAP PLM Receptmenedzsmentet, kiemelten a specifikációs törzsadatok felépítését, valamint a megfelelőségi vizsgálatokhoz használt megkötések definiálását. Ezen felül az SAP webes megjelenítést támogató technológiáit a Web Dynpro-t, a Floorplan Managert és a PLM UI Framework-öt.

A fentiek felhasználásával egy olyan alkalmazást hoztam létre, amely a Megfelelőségi vizsgálathoz alkalmazott, specifikációkra vonatkozó megkötések gyors karbantartását teszi lehetővé. Ilyen megkötések lehetnek, hogy például ne legyen 10 %-nyi szénhidrátnál több egy élelemiszerben, ne tartalmazzon aszpartámot vagy legyen legalább 1500 ppm-nyi fluor egy fogkrémben. A megkötéskarbantartó alkalmazásom, a Fast Constraint Maintenance (FCM) segítségével tetszőleges alkalmazásterülethez és regulációhoz vehetőek fel ilyen megkötések. Lehetőség van a meglévő megkötések módosítására, törlésére, valamint újak felvételére, tetszőleges specifikációhoz. A bevitelt segítő táblázatok ugyanazokat a mezőket tartalmazzák, amiket a specifikáció módosító alkalmazásban is meg kell adni a megkötések definiálásakor. Az így bevitt megkötések ugyanúgy bekerülnek a specifikációs törzsadatállományba, mintha közvetlenül az adott specifikációnál vittük volna be.

Megvalósítás

A dolgozat első fele három részre bontható. Az elsőben bemutatom, milyen metodológiával fejleszt az SAP szoftvert, ez a Scrum, valamint a Lean, erről szól a 2. fejezet. A 3. fejezet a technológiákat mutatja be, amikkel az alkalmazás készült. Ebben részletezésre kerül a Web Dynpro és az erre ráépülő Floorplan Manager. Ezeken felül bemutatom a UI és a backend közti adatcsere egységesítését biztosító PLM UI Framework-öt is.

A dolgozat második felében, az 5. fejezettől ismertetem az alkalmazás felépítését, a felhasználói felületet és a service providert. A statikus felépítést mutató osztálydiagramok mellett a működést demonstráló, UI és backend közötti kommunikációt bemutató szekvencia diagramot is mutatok. Ezeken túl a backendet adó business object osztály felépítését is ismertetem, amely az üzleti adatokon túl a mezőláthatósági adatokat is szolgáltatja a UI felé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.