Meglévő alkalmazás optimalizálása és továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rövidné Dr. Bogárdi-Mészöly Ágnes
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Gyakran felmerülő mérnöki feladat egy már meglévő termék továbbfejlesztése, hiányosságainak, hibáinak feltárása, javítása. Diplomamunkám témája egy korábban általam fejlesztett, éles üzleti környezetben használt termék továbbfejlesztésének bizonyos aspektusai. Az elvégzett munka elsősorban a sebesség és teljesítmény mutatók mérésével, a mért eredmények analizálásával és ez alapján célzott javítások eszközölésével telt.

A diplomamunkában egy kliens-szerver architektúrájú rendszer teljesítmény analízisének metodikáját mutatom be konkrét példákon keresztül. Mind a kommunikációs csatornán, mind az adatbázis oldalon méréseket hajtok végre, ahol szükséges, ott az üzleti logika végfelhasználók számára többé-kevésbé transzparens átszervezésével javítom a teljesítményt, máshol pedig algoritmikus módszerekkel azonosítok és oldok fel szűk keresztmetszeteket. Minden lépésben törekedtem az összes lehetséges javító szándékú lépés bemutatására, és alapos indoklásra, hogy milyen szempontok alapján választottam a végül alkalmazásra került megoldást.

A diplomamunka részét képezi néhány analitikai segédeszköz kifejlesztése is, elsősorban az adatbázis oldali mérések támogatására.

Munkám során nagy mértékben támaszkodtam a Microsoft SQL Server 2008 R2 és a Microsoft .NET Framewok 4.0 nyújtotta lehetőségekre, figyelembe véve különböző operációs rendszerek közötti kompatibilitási problémákat is. Továbbá néhány, felhasználói élményt jelentősen javító, felhasználó felületet érintő probléma javítását is leírom.

A diplomamunka végeredményeként elkészült termék a dolgozat leadása után kerül csak éles üzembe, ezért a tesztelési periódus alatti adatgyűjtés alapján mutatom be a javító lépések hatásait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.