Megszakító állapottényező

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az alállomások legfontosabb eleme a transzformátor. Az üzembiztos működése és védelme érdekében többféle villamos készüléket is elhelyeznek a közvetlen környezetében.

Az egyik legköltségesebb és legfontosabb ilyen berendezés a megszakító. A jelenlegi és a jövőbeli hibák elkerülése, felderítése végett szükséges egy egységes Megszakító Állapottényező (MÁT) rendszer felállítása.

A szakdolgozat első felében bemutatom a transzformátorállomások nagyobb szerepet játszó berendezéseit, figyelembe véve a megszakítóra gyakorolt hatásukat, majd részletezem az SF6 gáz jellemzőit és megszakítók diagnosztikai szempontból fontos részeit.

A továbbiakban részletezem a különböző mérési szempontokat és összehasonlítom az eddig felállított és a saját magam által elkészített MÁT-algoritmusok előnyeit és hiányosságait. Microsoft Excel függvényeken és Visual Basic programban írt makrókon keresztül bemutatom az általam elkészített algoritmust. A MÁT-rendszer záró részeként a jegyzőkönyvek végeredményeit, az úgynevezett megszakító állapottényezőket összevetem egymással.

A szakdolgozat utolsóelőtti fejezetében pénzügyi tervet készítek egy Excel táblázat segítségével. Figyelembe veszem a diagnosztika árát, ezen belül a mérések és az utazás esetleges költségeit is. Költségvetést hozok létre egy új megszakító beszerelésére vonatkozóan kivitelezési szempontból, fontos szempontként tekintve a szükséges munkaidőkre és a megszakító egyéb jellemzőire (típus, kültéri/beltéri).

Végül a rendszer kezdetleges mivolta miatt további fejlesztési lehetőségeket javaslok az algoritmusokkal és gyakorlati megvalósításukkal kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.