Megújuló energia alkalmazhatósága a gáztechnológián

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az FGSZ Földgázszállító Zrt., a hazai nagynyomású földgázszállító rendszer üzemeltetője határozottan elkötelezte magát az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, az energiaköltségek csökkentése és az energiatudatos működés mellett.

A diplomatervezési feladatom része egy gázipari állomás műszaki megoldásainak ismertetése a környezettudatos üzemeltetésre fókuszálva. A megújuló energiaforrások közül kiválasztom a helyi igényeket legjobban támogató lehetőséget, és megvizsgálom annak a földgázszállítás területén való alkalmazhatóságát.

Az üzemeltető által kiválasztott állomás az ország déli részén található, ahol az éghajlati viszonyok és a napsütéses órák száma a napenergia, mint megújuló energiaforrás felhasználhatóságát teszik lehetővé. Az állomás mérete, és a kerítéssel határolt szabad terület elhelyezkedése a napelemes rendszer megépítésére alkalmas. A földgázszállító technológiát körülvevő robbanásveszélyes zónák határán kívül történő telepítéssel sem keletkeznek nem megengedett hosszúságú kábelszakaszok.

Ezután ismertetem a napelemes rendszer lehetséges fajtáit, felépítését, működését, és elkészítem az adott állomásra a műszaki kialakítás tanulmánytervét. Az új rendszer létesítése miatt ellenőrzöm az állomás túlfeszültség- és villámvédelmét a napelemes rendszer védelme érdekében, és a szükséges módosításokra, kiegészítésekre javaslatot teszek.

Ezt követően pedig megvizsgálom az energiahatékonyság várható változását és ennek környezetre gyakorolt hatását.

Végül elemezem az energiakereslet és az energiatermelési lehetőségek várható változását, és a megújuló energiák egyre fontosabb szerepét az eljövendő időszakban az International Energy Agency (IEA) 2017. november 14-én publikált World Energy Outlook 2017 kitekintésének adataival alátámasztva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.