Megújuló energiaforrások rendszerre gyakorolt hatásainak vizsgálata optimális teljesítményáramlás-számítással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom célja hogy az újfajta megújuló energiaforrások (szél és nap) időjárásfüggő termeléseinek hatását bemutassam optimális teljesítményáramlás-számítás segítségével.

Célként tűztem ki, hogy megismerjem magát az OPF-t, a különböző fajtáit, számítási metódusait, egy erre specializálódott programot, valamint az optimális terheléselosztás témakörében rejlő lehetőségeket. Ezen ismeretek felhasználásával igyekszem a megújulók volatilis termelését gazdasági szempontokból számszerűsíteni.

Fontosnak találtam, hogy a témát az alapoktól kezdve dolgozzam fel, ezért a dolgozat első felében a villamosenergia-rendszer sajátosságait mutatom be röviden, majd ezek után kifejtem a téma aktualitását. Rávilágítok arra, hogy az OPF miért nagy segítség a minőségi energiaellátás biztosításában. Az OPF definíciójának megalkotása után megvizsgáltam, hogy milyen feltételekre végezhetjük el az optimalizációt, a számítások matematikai hátterét, mely alátámasztja a teljesítményáramlás-számítás komplexitását.

Ezek után a DIgSILENT Power Factory programját elemzem, mint egy optimális terheléselosztás számítására is képes szoftvert és egy 3 gyűjtősínes példán bemutatom a különböző statikus vizsgálati lehetőségeket. Az így szerzett ismereteimet felhasználva kitaláltam egy módszert, mellyel a megújulók hatásai dinamikus keretek között elemezhetőek.

A vizsgálati módszert egy az Európai Unió energiamixét modellező hálózaton és egy mosonmagyaróvári hálózatrészen használom. Végezetül bemutatom a számítások eredményeit, műszaki kihívásait, következtetéseimet, valamint a továbblépési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.