Megújuló energiaforrásokat és energiatárolókat tartalmazó elosztóhálózat dinamikus viselkedésének vizsgálata a NEPLAN szoftverrel

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A környezetvédelem napjaink egyik legjelentősebb problémájává vált. Ennek következtében egyre elterjedtebbek a megújuló primer energiaforrást használó 0,5-50 MW-os kiserőművek. A terhelés alatt szabályozható transzformátorok és az elosztott energiatárolók alkalmazásával ezek hálózatra gyakorolt kedvezőtlen hatásai csökkenthetők. A NEPLAN az egyik piacvezető hálózatszimuláló program, melyben több modul támogatja a megújulók integrálásával kapcsolatos vizsgálatokat, diplomatervemben bemutatom ezeket.

Ismertetem a kiserőművek hálózati csatlakozásának műszaki feltételeit, majd egy középfeszültségű szabadvezeték hálózatra csatlakozó 3 MVA-es szinkron generátor csatlakozását vizsgálom meg. A feszültségprofil, valamint a zárlati állapotok számítását kézzel, és a NEPLAN szoftver segítségével felépített modellen végzett szimulációkkal is elvégzem.

Elkészítem egy kisfeszültségű, nagy PV penetrációjú elosztóhálózat NEPLAN modelljét, melyben megvizsgálom az energiatárolás és a terhelés alatt szabályozható transzformátorok hatását a feszültségviszonyokra és a veszteségekre.

A diplomaterv záró fejezete a NEPLAN dinamikus szimulátorának segítségével egy szélerőmű park modelljének elkészítése és a park hálózatra gyakorolt hatásainak bemutatása normál és zárlati állapotban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.