Megújuló energiatermelésre alapozott szigetüzemű ellátás kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb szerepet tölt be az villamos-energia és ezért a szünetmentes energia-ellátás biztosítottsága egyre inkább alapvető elvárás. Ezt elősegíthetik a fogyasztók maguk Háztartás Méretű Kiserőművek (HMKE) telepítésével és ezek túltermelése esetén a fölös energia tárolására alkalmas kisebb-nagyobb méretű energiatároló rendszerek segítségével. Hasonlóan az energia-szolgáltatók is létrehozhatnak körzeteket, melyek képesek a villamos-hálózattól teljesen függetlenül ellátni magukat, függetlenül „szigetként” működni. Ez főként leválás útján, szolgáltatás kiesés esetén lenne célszerű, ezzel csökkentve az érintett fogyasztók mennyiségét.

Munkám során egy röszkei határátkelő melletti teljes szigetüzemben működő 6kWp teljesítményű napelemes tanya rendszerét vizsgáltam. A sziget kiépítése egy tanyafejlesztési program keretein belül valósult meg (56/2013. (VI. 29.) VM rendelet). A napelemeken kívül a szigethez szükségeltetett két töltésvezérlő, egy inverter és egy akkumulátortelep, ami képes a napközben termelt energiát elraktározni és reggelig azt visszaszolgáltatni a felhasználónak.

Munkámban szó lesz a HMKE hálózatra kapcsolt, azzal szinkronban járó változata és a szigetüzemben működő változata közötti hasonlóságokról és különbségekről, hogy ezek jelenleg mennyire megvalósíthatóak Magyarországon, illetve a kiválasztott rendszer működéséről és annak anyagi vonzatairól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.