Megújuló villamosenergia-ellátás a smart grid tükrében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia ellátás egy olyan mérföldkőhöz érkezett, ahol a megújuló energiák felhasználásával a teljes rendszer felépítése alapvetően megváltozhat. A megújulók által termelt energia minél szélesebb körű befogásával, és az ennek köszönhető decentralizált termelés megjelenésével, szükség van egy olyan információs hálózatra, amely optimalizálni tudja a teljes rendszer működését. Erre nyújt megoldást a smart grid.

A munkám során a megújuló energiákban rejlő lehetőségeket aknáztam ki. Ennek végeredményeként egy 50 000 fős fiktív város teljesítményszükségletét fedtem le. Az energia előállítását biogáz erőmű, napelemek, valamint a szél energiájával táplált CAES egység segítségével terveztem meg.

DIgSILENT PowerFactory 14 ben kialakítottam az elképzelt hálózat egyszerűsített egyvonalas modelljét. Power-flow számítások segítségével órás bontásban optimalizáltam a kialakított hálózatot minimális működési költségre, valamint minimális hálózati veszteségre. A célom ezek segítségével egy optimális energiaellátási mix létrehozása volt, amely az okos hálózatok elterjedésével egyre inkább teret fog kapni az erőművek termeléseinek beállításai során.

Véleményem szerint a jövőt mindig a jelen feladatainak megoldása viszi előre, így amennyiben világméretű teret kapna a smart grid, úgy egy olyan világ is létrehozható lenne, ahol minden egyes kWh-t megújuló energiák állítanak elő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.