Memória adatbázis fejlesztése adatvezérelt alkalmazások tesztelésére

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverminőség elérése céljából egyre inkább előtérbe kerülni látszik az úgynevezett unit tesztelés, amikor nem egy külön tesztelő, hanem maga a fejlesztő végzi a saját munkájának a tesztelését, izolálva azt a rendszer többi komponensétől. A szakdolgozat során megvizsgálom, hogy hogyan lehet a unit tesztelés egy problémás területét, az adatréteg tesztelését elősegíteni egy memória adatbázissal.

A szakdolgozatban bemutatásra kerül egy NMemorynak nevezett, C#.NET-ben fejlesztett memória adatbázis. Végignézzük az adatbázis felépítését, és az egyes komponenseinek működését, kiemelve az adattárolási módszert. Majd megnézzük az erre épülő Effort keretrendszert, amely egy Entity Framework provider. Az Effortnak az a célja, hogy a háttértáron alapuló adatbázis felé irányuló kéréseket elkapja, és azokat a saját maga által létrehozott NMemory adatbázis felé irányítsa. Az Effort vizsgálata során végignézem, hogy hogyan tud egy NMemory adatbázis összekapcsolódni az Entity Frameworkkel, hogyan hajtja végre az Effort az egyes lekérdezéseket, illetve milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt még a rendszer. .

Részletezésre kerülnek a rendszeren történt módosítások, bővítések, amelyeket elvégeztem. Ezek közé tartoznak az Edm kanonikus függvények támogatása, az adatbázis séma létrehozás módosításai az Effortban és a különféle optimalizálások.

A rendszeren több vizsgálat, illetve mérés is elvégzésre került. A rendszert különösen abból a szempontból vizsgáltam meg, hogy mennyire alkalmazható unit tesztelési célból. Ezeknek a részletezésére és bemutatására, illetve a mérések esetében a mérési eredmények elemzése is sor kerül, összehasonlítva azt egy SQL Server 2008-on futó adatbázissal, illetve optimalizálások esetén a korábbi rendszerrel is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.