Memória-adatbázis alapú tervező megoldás teljesítményanalízise és optimalizációja felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Ebben a diplomatervben bemutatom az SAP Integrated Business Planning megoldásának a teljesítményanalízisét. Az SAP IBP egy memória alapú adatbázison futó ellátási lánc tervező megoldás, amely lehetőséget ad értékesítés- és üzemeltetés tervezésre, készletgazdálkodásra, keresletszabályozásra, nem várt változások kezelésére.

A sok féle funkció mellett az ügyfelek is különböző tervező modellekkel rendelkeznek, abból kifolyólag, hogy más és más jellemzőkkel írható le tevékenységük, ezért nagy kihívást jelent egy olyan rendszert készíteni, ami képes minden igényt kielégíteni. Ez a diplomaterv betekintést nyújt azokba a módszerekbe, amelyeket az SAP használ az Integrated Business Planning analízisére és teljesítmény javítására.

Számos teljesítmény mérő ezközt (SAT, STAD, SUPA, Load Runner, ARIES, Fiddler, EPM) kipróbáltam a diplomaterv írása során. A használatuk bemutatását példákkal szemléltetem, amiből kiderül, hogy milyen lehetőségeket rejtenek. Az eszközök közül az automatizált módszerek váltak be leginkább, a manuális mérések inkább az egyedi esetek vizsgálatához voltak alkalmazhatók.

A dolgozatomból kiderül, hogy a általam írt automatizált teljesítmény mérő program vált be legjobban. Összesen 5 darab teljesítmény mérő program született, melyek az IBP Excel add-in bizonyos területeinek válaszidejét mérik a backend szolgáltatások hívásaival. A teszt adatok Test Data Containerből olvassák a szükséges adatokat a mérésekhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.