Memória-adatbázis motor fejlesztése .NET alatt Full-Text index támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az adatbázisok felé támasztott egyik legfontosabb követelmény a gyors válaszidő. Rengeteg alkalmazási terület, mint például a telekommunikáció, a folyamatszabályozás, a tőzsde, vagy a honvédelem igényelnek valósidejű hozzáférést az adatokhoz. A memória-adatbázisok előnye a hagyományos adatbázis-kezelőkkel szemben, hogy nem használják a blokkos háttértárolókat, csupán a memóriát, így nagyságrendekkel gyorsabb adathozzáférés érhető el. Míg egy blokk elérése hagyományos merevlemez esetén átlagosan 5 ms, a memória hozzáférés gyorsasága nagyságrendileg 100 ns. A memóriaalapú rendszerek a hardver fejlődésével csupán a közelmúltban váltak megvalósíthatóvá az egyre nagyobb méretű és olcsóbb memóriáknak köszönhetően.

Az adatbázismotor fejlesztésével a cél a .NET keretrendszer előnyeit kihasználó, gyors, pusztán memóriát, mint tárat használó objektum-relációs adatbázismotor elkészítése volt, mely későbbiekben cache-ként működhetne más adatbázis-kezelő rendszerek előtt, felgyorsítva azok működését.

A dolgozatom első felében bemutatom a memória alapú adatbázis-kezelő rendszer működését, és az egyes moduljainak tervezői döntéseit. Kitérek az index és a tranzakció kezelést megvalósító komponensek megvalósítására és működésére. Adatbázis kezelők esetén a teljesítmény meghatározó, memória adatbázis-kezelők esetén kritikus. Ezért a tervezés során, a döntéseimet mérésekkel támasztom alá, és minden esetben az optimális megoldás kiválasztására törekszem.

A diplomamunkám második felében a rendszert nagy teljesítményű szövegkeresési megoldással egészítem ki. A keresés hatékonyságát különféle adatstruktúrák felhasználásával, úgynevezett Full-Text index felépítésével lehet növelni. Full-Text Index alatt olyan szövegtárolási és keresési technológiát értünk, melynek segítségével gyorsan, hatékonyan lehet nagy szöveges dokumentumokban, adatbázisok szöveges tartalmában keresni, és az amúgy szükségszerű lineáris komplexitású keresést, logaritmikus hatékonyságúvá növelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.