Memória-adatbázis motor fejlesztése .NET alatt nyelvbe ágyazott lekérdezés támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az adatbázisok felé támasztott egyik legfontosabb követelmény a gyors válaszidő. Rengeteg alkalmazási terület, mint például a telekommunikáció, a folyamatszabályozás, a tőzsde, vagy a honvédelem igényelnek valósidejű hozzáférést

az adatokhoz. A memória-adatbázisok előnye a hagyományos adatbáziskezelőkkel szemben, hogy nem használják a blokkos háttértárolókat, csupán a memóriát, így nagyságrendekkel gyorsabb adathozzáférés érhető el. Míg egy blokk elérése hagyományos merevlemez esetén átlagosan 5 ms, a memória hozzáférés gyorsasága nagyságrendileg 100 ns. A memóriaalapú rendszerek a hardver fejlődésével csupán a közelmúltban váltak megvalósíthatóvá az egyre nagyobb méretű és olcsóbb memóriáknak köszönhetően. Több nagyvállalat is kifejlesztette memória-adatbázis rendszerét, mint például az Oracle a TimesTent vagy az IBM a solidDB-t.

Az adatbázismotor fejlesztésével a cél a .NET keretrendszer lehetőségeit kihasználó, gyors, pusztán memóriát, mint tárat használó objektum-relációs adatbázismotor elkészítése volt.

A LINQ ad lehetőséget az adatok kinyerésére az adatbázisból SQL-szerű szintakszissal. A leírt lekérdezés egy kifejezésfaként érhető el a .NET keretrendszer segítségével, amely kifejezésfa optimalizálásra kerül különböző megfontolások alapján. Az optimalizált kifejezésfa már indexeken éri el a rekordokat amennyiben teheti, és más műveletek is hatékonyabbak végrehajtás szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.