Memória-adatbázis motor készítése teszt vezérelt alkalmazásfejlesztéshez

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A teszt vezérelt alkalmazásfejlesztés egy szoftverfejlesztési folyamat, mely számos fejlesztési módszertan alapját képezni. Célja a gyorsan változó igények, valamint a közös kódbirtoklás miatt felmerülő problémák eliminálása. A folyamat alapja az úgynevezett unit testing módszer, mely a szoftver egyes komponensek elemi funkcionalitásainak megismételhető tesztelhetőségét biztosítja.

Adatvezérelt alkalmazások esetén az adatszolgáltatásokat nyújtó komponensekhez nehéz ilyen teszteket létrehozni. Ennek oka egy komplex külső komponenstől való függőségben keresendő, mely nem más, mint az adatbázis. A tesztelhetőség körülményessége az elosztott jellegéből, valamint belső állapotának nehézkes menedzseléséből adódik. Azonban, ha meg lehetne oldani, hogy az adatbázis funkcionalitását a fejlesztő alkalmazásán belüli komponens átvegye, akkor az adatvezérelt alkalmazások tesztelhetősége sokkal egyszerűbbé válna.

Ez a dolgozat bemutatja a teszt vezérelt alkalmazásfejlesztés alapjait, néhány módszerét és eszközét, valamint az előbb taglalt probléma egy keretrendszer specifikus megoldását. Alternatív megoldások is ismertetésre kerülnek, melyek majd még jobban prezentálják a probléma körét és annak nagyságát. A felmerülő technológiai újdonságok is bemutatásra kerülnek.

A megoldás az Entity Framework ORM keretrendszeren alapuló adatvezérelt alkalmazások teszt vezérelt fejlesztését biztosítja. Ehhez segítségül vesz egy memória-adatbázismotort, az MMDB-t.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.