Memória-adatbázis párhuzamos környezetben .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az adatbázisok egyik legkritikusabb pontja a válasz idő, mivel egyre több és nagyobb adatok kezelését szeretnénk elvégeztetni velük. A tradicionális adatbázisok viszont már nem képesek minden esetben biztosítani a valós idejű hozzáférést, amikor az szükséges, ezért fejlesztették ki a memória-adatbázisokat. Az ilyen rendszerek használata, a hardverek fejlődésével csak a közelmúltban váltak gazdaságossá a memóriák méretének növekedésével és áruk csökkenésével. A memória-adatbázisok lényege, hogy az eddig merevlemezekre támaszkodó blokkos tárolás helyett, az adatokat a rendszer fő memóriájában tárolják. Az adatbázisok memóriában tárolása így, egy igen látványos, nagyságrendileg ezerszer gyorsabb működést képes biztosítani számunkra.

Az adatbázisokkal szemben támasztott másik fontos elvárás napjainkban, a minél magasabb szintű párhuzamosság biztosítása. Megfelelő konkurencia kezelés megvalósítsa viszont nem egyszerű feladat, mivel újfajta gondolkodás módot igényel.

Az előzőeknek megfelelően szakdolgozatomban bemutatom a memória-adatbázisok működését és szolgáltatásaikat. Mivel a memória alapú adatbázisok működési elve nagyban különbözik a tradicionális adatbázisokétól, így az eddig használt adatstruktúrák nem lesznek megfelelően használhatóak a továbbiakban, ennek megfelelően szakdolgozatom során tervezetem és implementáltam három memória-adatbázisokhoz használható tárolási módszert, melyek megvalósítják egy adatbázis kezeléséhez szükséges négy alapfunkciót. Az egyik tárolási struktúra indexek létrehozását is lehetővé teszi az adatok gyorsabb elérése érdekében. Az így létrejött adatbázis motor teljes mértékben támogatja a párhuzamos kérések kiszolgálást, és minden tárolási struktúra a teljesítmény maximális kihasználására lett optimalizálva. A dolgozat bemutatja a struktúrák felépítését, a konkurencia kezelésüket és a valós teljesítményüket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.