Memóriaadatbázis-kezelő motor készítése .NET alapon

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az emberek adatigénye napról napra nő, amelyeket különböző szoftveralkalmazások biztosításával lehet kielégíteni. Nem számít, hogy webes, asztali vagy mobil alkalmazásokról van szó. Egy közös dolog ezekben, hogy többségük az adatokat adatbázisokba tároljak. Emiatt érdemes minél hatékonyabb adatbázis-kezelő motorokat készíteni. A felhasználók mindig gyors válaszidőt szeretnének, amiben általában a legkritikusabb tényező a megfelelő adatok kinyerése egy adatbázisból. Ebben a folyamatban pedig a legtöbb időt az adatok a háttértárról a memóriába emelése jelenti. Több koncepció is született az idők során arra, hogy hogyan lehet minél hatékonyabb az adatelérés, de az, hogy az adatok alapvetően a háttértáron találhatóak továbbra is probléma.

Erre a problémára egy hatékony megoldás egy memóriaadatbázis-kezelő motor építése, amely lecsökkenti a háttértár műveletek számát. A szakdolgozatban ismertetem a saját memóriaadatbázis-kezelő motoromat megvalósító keretrendszer tervezésének és elkészítésének a folyamatát, amelyet a .NET nyújtotta lehetőségekkel valósítottam meg. Továbbá bemutatásra kerül az a memóriareprezentációs logika, amire épül az adatelérési motor. Ezenkívül ismertetem a felhasznált és hasonló technológiákat. Mérésekkel hasonlítom össze az elkészült munkámat más adatbázis-kezelőkkel. Végül adok egy irányvonalat a rendszer továbbfejlesztésére. A munkám eredménye egy olyan keretrendszer, amely segítségével megvalósítható egy alkalmazás adatelérési rétege akár.

Összességében elmondható, hogy ha van rá lehetőség, érdemes memóriaadatbázisokat alkalmazni, mert ezzel növelhető a felhasználói élmény. Egy szoftverfejlesztő számára pedig nagyon fontos az, hogy a felhasználók elégedettek legyenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.