Menedzsment kártya PC számítógépekbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Már régóta használják nagy hálózatokba kötött PC-k és szerverek esetében a távolról történő menedzselést. Komolyabb számítógépeknél ez már gyárilag elérhető funkció is lehet, amelyik pedig ezt a lehetőséget nem nyújtja a felhasználónak, az Menedzsment kártyával egészíthető ki ennek érdekében. Azonban bármelyik megoldást is választjuk, a számítógépek távolról történő eléréséhez szükséges hardware ára olyan magas, hogy annak alkalmazását jól meg kell fontolni. Éppen ezért a hétköznapi életben ezek használata nem is elterjedt.

Ezek alapján dolgozatom témájául egy olyan számítógépek távolról történő elérést lehetővé tevő Menedzsment kártya tervezését választottam, amely kimondottan egyszerű és olcsó megoldást kínálna hagyományos Linux alapú PC-k és beágyazott rendszerek parancssoros felhasználói felületen történő elérésére. A Menedzsment kártyával szemben támasztott legfőbb követelmények, hogy megbízhatóan ellássa az alapvető funkciókat és egyszerűen, kis méretben kivitelezhető legyen.

Szakdolgozatomban megvizsgálom a napjainkban legnépszerűbb Menedzsment kártyák felépítését, összevetem előnyeiket és hátrányaikat. Megtervezem, mely funkciók ellátása nélkülözhetetlen és mely információk folyamatos monitorozása a leghasznosabb az alkalmazás szempontjából. Megvizsgálom milyen tápellátási lehetőségek kínálkoznak, és hogy azok használata milyen következményekkel jár. A lehetőségek mérlegelése után megtörténik a Menedzsment kártya kapcsolási rajzának és huzalozásának megtervezése. A későbbiekben, a dolgozat megvédése után, kerül majd sor a prototípus legyártására, összeszerelésére, tesztelésére és a kártya beágyazott software-ének elkészítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.