Mentális állapot mérésére szolgáló számítógépes játékok fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem témája számítógépes játék fejlesztése idősek mentális állapotának mérésére. Ezen játék segítségével könnyen, a megfigyelt személy otthonában lehet vizsgálni, miközben nem unalmas orvosi teszteket tölt ki, hanem számára élvezhető játékkal lehet követni a mentális állapotát.

Először egy rövid irodalmi áttekintést teszek kapcsolódó szakcikkekből. Bemutatom a demenciát, mely az időskori kóros elbutulást jelenti. Továbbá ismertetek papír és számítógép alapú jelenleg használatos orvosi vizsgálatokat, továbbá megemlítem a tanszéken folyó hasonló célokat kitűző M3W projektet. Rávilágítok, hogy egy-egy ilyen orvosi teszthez képest milyen előnyökkel jár egy otthon játszható élvezetes játék. Ezek után felvetem a felmerült játékokat és kiválasztok egyet melyet megvalósítok.

A megvalósítás fejezetben ismertetem a játékot melynek alapja egy szabad forráskódú játék. Bemutatom, hogy miben módosítottam és fejlesztettem tovább ezt az alapot, hogy céljaimat megvalósítsam.

A teszt adatok értékelésében javaslok mérési eljárásokat az eredmények elemzésének érdekében. Leírok egy mérési eljárást a saját szoftverem segítségével és egy mérési eljárást külső játékok pontszámainak függvényében is.

Az eredmények fejezetben pedig a bevont önkéntesek eredményeit vizsgálom meg több szempontból, hogy alkalmas lehet-e ezen szoftver mentális állapot változásának méréséhez.

Az összefoglalás fejezetben leírom, hogy mire jutottam a diplomamunkám keretein belül, és végezetül az összegyűjtött tapasztalatok segítségével továbbfejlesztési javaslatokat teszek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.