Mérésadatgyűjtő rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Gyakran előforduló feladat, hogy egy vizsgálandó rendszer adatait hosszú távon kell figyelni, ill. gyűjteni. Ilyenkor a folyamatos, oszcilloszkópot vagy egyéb műszereket alkalmazó emberi megfigyelés nem gazdaságos, esetleg nem is lehetséges. Célszerű tehát az adatokat egy számítógépben gyűjteni, ott emberi beavatkozás nélkül előfeldolgozni, a részeredményeket tárolni. A piacon több ilyen jellegű készüléket gyártó cég versenyez (National Instruments, Keithly, stb.) amelyek többnyire modulárisak ugyan, de speciálisan felmerülő igényeket csak korlátozottan tudnak teljesíteni, ugyanakkor áruk olyan magas, hogy egy-két modul megvételekor már felmerül az egyedi tervezés létjogosultsága. Diplomatervemben egy USB alapú rendszer megtervezése volt a cél.

A feladat megoldása során a következő fontos szempontokat kellett szem előtt tartani: moduláris felépítés, izoláció a számítógéptől, és alacsony fogyasztás. Ezek döntő mértékben befolyásolták a választott alkatrészeket, és az elkészült struktúrát. További fontos – a specifikációt alakító – tényezők voltak a jelenleg forgalomban lévő, elterjedt eszközök, illetve olyan kutatások, amelyek adatgyűjtéssel foglalkoznak. Az ezekből merített ötleteket is beépítettem az új rendszer terveibe.

Ennek ismertetését követően a rendszer tervezési fázisait ismertettem. Itt részletes leírást készítettem mind az alaplapi kártya, mind a modulkártya kialakításáról. Definiáltam az egyes funkcionális részegységek működését, illetve indokoltam az alkatrészválasztást. Nem csak a sematikus, hanem a valós, fizikai tervek is szerepelnek a dolgozatomban.

A dolgozat elkészítése során rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodtam. Többek között megismerhettem milyen egy általános célú, bővíthető rendszert tervezni, milyen nehézségekkel kell ekkor szembenézni. Emellett nagy kihívás volt számomra egy teljesen új mikrovezérlőt alkalmazni, illetve ezt felhasználva tervezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.