Mérésadatgyűjtő rendszerhez ADAM4000-es modulok kommunikációs csatornájának elkészítése C# nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az iparban a különböző folyamatok paramétereinek állandó mérése és megfigyelése elengedhetetlenül fontos feladat. Ehhez mérésadatgyűjtő rendszereket használnak, melyek közös jellemzője, hogy a távoli helyeken mért értékeket egy központi egységbe juttatva könnyen ellenőrizhetővé teszik az adott folyamatokat, legyen szó hőmérő, áramlásmérő, nyomásmérő, oxigénszintmérő, gázanalizátor vagy egyéb műszer által leadott jelekről.

A Gamma Digital Kft-nél fejlesztés alatt áll egy erőművekben és hulladékégetőkben használatos gázkibocsájtást mérő, naplózó és megjelenítő rendszer. A lokális műszerek által leadott szabványos ipari jeleket analóg/digitális átalakító modulok fogadják, majd soros vonalon keresztül továbbítják az adatgyűjtő számítógépnek.

A szakdolgozat feladatom egy, az adatgyűjtő rendszerbe illeszkedő kommunikációs alkalmazás elkészítése, amely az adatgyűjtő PC és a konkrét mérési feladathoz használt modulok között képes adatátvitelt folytatni.

A feladat megoldásának kezdeti fázisában megismerkedtem a rendszerben lévő eszközök funkcióival, hardveres felépítésükkel és ASCII utasításkészletükkel. Feltérképeztem a fejlesztői környezet és a Microsoft .NET keretrendszer által nyújtott lehetőségeket, nagyobb hangsúlyt fektetve a soros port kezelő osztályra.

A tervezés során figyelembe vettem az alkalmazással szemben támasztott követelményeket. Különösen fontos szempont volt, hogy a kommunikáció nagy megbízhatósággal működjön.

A fejlesztés alatt folyamatosan módom volt a modulokon tesztelni a programomat, ami nagy segítséget jelentett az egyes problémák optimális megoldásában. A teszteléshez egy egyszerű felhasználói interfészt is készítettem, amelyen beállíthatóak az adatgyűjtés bizonyos paraméterei, továbbá megfigyelhetőek a kommunikáció során váltott üzenetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.