Mérésadatgyűjtő rendszerhez soros Modbus kommunikációs csatorna elkészítése C# nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a környezetvédelmi kérdések egyre nagyobb figyelmet kapnak, hiszen nemzetközi egyezmények szerint minden, az adott egyezményt ratifikáló országnak törekednie kell károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. Az Európai Unió 2020-ig 20%-kal szeretné csökkenteni a tagországok üvegházgáz-kibocsátását. Mivel Magyarország is tagja az EU-nak, így az itthoni jogszabályok is igazodnak ehhez a kitűzött célhoz, ezért gyárak és erőművek károsanyag-kibocsátását manapság szigorú törvények szabályozzák.

A Gamma Digital Kft.-nél kidolgozásra került egy erőművekben és hulladék égetőkben használatos gázkibocsájtás mérő, naplózó, és megjelenítő rendszer terve. A rendszer készítőinek elsődleges szándéka egy olyan hatékony eszköz létrehozása volt, amely kielégíti a környezetvédelmi mérnök kívánságait, ugyanakkor könnyen adaptálható minden egyes sajátos feladathoz és természetesen mind az adatgyűjtés módja, mind a felhasznált számítási módszerek és az előállított riportok megfelelnek a mindenkor hatályos jogszabályoknak.

Szakdolgozatomban egy, a fenti projekthez kapcsolódó kommunikációs vonalat valósítottam meg .NET fejlesztői környezetben. A kommunikációs vonal RS-232-es soros vonal, a kommunikáció pedig Modbus RTU protokoll szerint zajlik. Az adatgyűjtő szoftvert a nyers – adatgyűjtő modulokból közvetlenül kiolvasott és DCS rendszerből MODBUS RTU kommunikációból kapott – jelek előfeldolgozására, és biztonságos, hosszú távú tárolására fogják használni.

A dolgozatomban igyekeztem a soros vonali kommunikáció és a Modbus protokoll alapjait is bemutatni, hiszen ezek elengedhetetlenek az általam írt alkalmazás működésének megértéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.