Mérésautomatizáló modul fejlesztése ARM Cortex M4 mikrokontrolleren

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az austini székhelyű Silicon Laboratories vállalat Magyarországon működő Power over Ethernet részlegének egyik jelentős feladata az integrált áramkörök tömeggyártás előtti ellenőrzése. Jelen szakdolgozat célja egy olyan mikrokontrolleres vezérlő áramkör megtervezése, mellyel az IC-k tesztelése automatizálható. Az áramkörrel szemben támasztott elvárás volt, hogy minél inkább legyen univerzális kialakítású, ugyanis a vállalat többi részlegének feladataihoz is hasznosítható lenne egy ilyen modul. Ezért lényegében nem csupán egy bizonyos feladat ellátására alkalmas eszközről van szó, hanem egy olyan univerzális modulról, mely a lehetőségekhez mérten minél több ki- és bemenettel rendelkezik (ezáltal elérhetővé téve számos kommunikációs interfészt), melyek funkciójáról az adott firmware vagy a működés közbeni felhasználói utasítások döntenek.

Az általam megvalósított áramkör egy ARM Cortex M4 mikrokontrolleren alapszik, melynek 39 általános felhasználású lába került kivezetésre. Megfelelő konfiguráció esetén ezek I2C, SPI, UART kommunikációra, továbbá analóg-digitális és digitális-analóg átalakításra illetve impulzus szélesség modulált jelek előállítására is alkalmasak. A felhasználóval való kommunikáció USB-n keresztül zajlik virtual COM portként; a modul egy tetszőleges soros kommunikációra alkalmas terminál emulátor program segítségével vezérelhető a mérőeszközök esetén igen gyakran alkalmazott SCPI utasítások formájában.

A szakdolgozat végigvezet a beágyazott rendszer tervezésének egyes lépésein: alkatrészek kiválasztása, kapcsolási rajz és nyomtatott áramkör megtervezése, az áramkör élesztése, tesztelése és végül az alapszintű funkciókat és sablonfüggvényeket megvalósító firmware elkészítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.