Mérési eredményének feldolgozása folytonos integrációs környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ujhelyi Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A folytonos integráció napjaink egyre nagyobb szerepet kapó, szoftverfejlesztés folyamán használatos technológiája. Tipikusan egy folytonos integrációs szerver használatát jelenti, melynek alkalmazásával a forráskód változtatása után az egységek és az azokból összeállt termék megfelelő működése azonnal tesztelhető, ezáltal a felmerülő hibákról a fejlesztők már azok bekerülésekor értesítést kapnak és megkezdhetik a problémák javítását.

A szoftverek minőségét több oldalról is vizsgálhatjuk. Ilyen fő szempont az elkészült egységek logikájának hibátlansága vagy hogy milyen hatással van egy komponens megváltoztatása a többire. Ezen esetekben gyakorlatilag azt ellenőrizzük, hogy egy bemenetet átadva, egy előre megadott, elvárt kimenetet kapunk-e vissza.

Egy másik fontos szempont a szoftver teljesítményének vizsgálata, azaz hogy egy adott számításhalmaz végrehajtásához a különféle verziók mennyi erőforrást használnak. Ezzel kiszűrhetőek azok a hibák, melyek nem a megfelelő működést lehetetlenítik el, hanem fölösleges számítási igényeket vonzanak be.

A dolgozatban az kerül megvizsgálásra, hogy milyen módon lehet a folytonos integrációs eszközökkel mérési eredmények feldolgozását automatizálni, illetve bevezetni a fejlesztési folyamatba. Az elv működése egy ilyen, általam elkészített megoldás segítségével kerül majd bemutatásra az EMF-IncQuery modellező eszközön alkalmazott Petri net to State charts esettanulmánnyal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.