Merevlemez kialakítása SD kártyákból

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban világszerte intenzíven folyik a számítógépek merevlemezeit kiváltani képes nem mechanikus elven működő adattárolók fejlesztése. Többféle SSD (szilárdtest-meghajtó) technológia létezik, a legfontosabbak a flash és a DRAM alapú megoldások.

Mindkét típus közös tulajdonsága, hogy a hagyományos merevlemezeknél sokkal gyorsabb átviteli sebességre képesek. Szekvenciális olvasásban és írásban is megelőzik azokat, leginkább azonban a véletlenszerű hozzáférések szempontjából számítanak nagy előrelépésnek. Kisebb méretű fájlokkal történő munka során a merevlemezeknél nagyságrendekkel jobban teljesítenek. Emellett természetesen mechanikai szempontból sokkal megbízhatóbbak a mozgó alkatrészek hiánya miatt. Hátrányuk a jelenleg még magasabb áruk és kisebb kapacitásuk. A flash alapú SSD-k korlátozott írási ciklusszámmal rendelkeznek, ami viszont a hétköznapi használat során nem okoz problémát.

Diplomamunkám témája egy SD-kártyákból felépített újszerű SSD eszköz, illetve főbb részegységeinek kifejlesztése. A kártyák alacsonyabb írási sebessége több kártya használatával és RAID szervezéssel növelhető. Így redundancia is beépíthető az adattárolásba, ami a meghibásodott vagy az írási ciklusok során elhasználódott kártyák cseréjét teszi lehetővé adatvesztés nélkül. Sok kártya használatával pedig viszonylag nagy kapacitás is elérhető, ami akár a mechanikus lemezekkel is felveszi a versenyt. Az eszköz ATA vagy SATA buszon csatlakozik a számítógéphez és hagyományos merevlemezként használható.

Feladataim közé tartozott az SD-kártyák és a különböző RAID változatok specifikációjának megismerése, majd ezek felhasználásával a kártyákkal kialakítható RAID lehetőségek számbavétele és értékelése sebesség szempontjából. Ezek után az SD-kártyát illesztő hardver fejlesztésével foglalkoztam. Dolgozatomban bemutatom az SSD-k típusait, jellemzőit, előnyeit és hátrányait, majd kitérek a felhasznált technológiákra. Ezután ismertetem a RAID kialakítás lehetőségeit, majd pedig az általam elvégzett fejlesztési munka főbb lépéseit, a létrejött hardver felépítését és működését. Végül kitérek a továbbfejlesztési lehetőségekre, a munka befejezéséhez szükséges további lépésekre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.