Merevlemezes óra tervezése Cortex-M3 processzorral

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy merevlemezből készült óra megvalósítását mutatom be. A megtervezett eszköz intelligens analóg óraként funkcionál. Számítógéppel, Bluetooth-on kommunikálva képes a megjelenést vezérlő program betöltésére és az időszinkronizációra. Emellett rendelkezik grafikus LCD kijelzővel és kapacitív gombokkal a kezelőfelület realizálásra, valamint egy microSD-kártyával amin a programok tárolhatóak.

A tervezés során megismert különböző kommunikációs interfészeket, kontroller típusokat, BLDC motorvezérlést illetve egyéb perifériák működését és illesztését (kapacitív gomb, LCD kijelző, mikrofon) ismertetem munkámban. Az elképzelés kivitelezhetőségének vizsgálatára egy prototípust készítettem, melynek lépéseit és működését a dolgozatban részletesen tárgyalom. Az építés alatt felmerülő problémák elhárítása érdekében és ötletekkel való kibővítés céljából egy újabb rendszertervet készítettem. Ebbe a nagyobb teljesítményű és modernebb Cortex-M3 mikrokontroller került és számos újabb periféria kapott helyet.

A prototípus teszteléséhez felprogramoztam a jelenlegi elrendezésben működő C8051F040-es vezérlőt, kidolgoztam egy egyszerű programarchitektúrát valamint egy kommunikációs protokollt, ami a számítógéppel való adatcserére szolgál. Szakdolgozatomban bemutatom mindkét mikrokontroller főbb tulajdonságait, a használt perifériákat és interfészeket valamint részletesebben kifejtem a mintaalkalmazásban futó szoftver működését és a kommunikációs protokoll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.