Mérő és regisztráló műszer szünetmentes energia ellátása obszervatóriumban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A fejlesztés célja egy olyan, kiszajú szünetmentes tápegység létrehozása, ami képes ellátni egy obszervatóriumi tellurikus árammérő és regisztráló műszert energiával, 5V és ±22V feszültségszinteken. A ±22V a műszerben található analóg áramköröket látja el, míg az 5V a digitális egységeket, többek között egy adatgyűjtőt. A szünetmentes energiaellátáshoz, a tápegység két energia bemenettel rendelkezik, mely a 230V/50Hz-es kisfeszültségű hálózat és egy 12V-os akkumulátor. Hálózati üzemmódban a tápegység tölti az akkumulátort, majd hálózat kimaradás esetén az akkumulátorban tárolt energiával látja el a műszert.

A fejlesztés kritikus pontja, hogy az üzemmód váltáskor is tartania kell az 5V-os kimeneten a megfelelő feszültséget. Ha túl hosszú ideig esik le az 5V-os feszültség, az adatgyűjtő és a digitális egységek leállhatnak vagy újraindulhatnak, ami adatsorok elvesztéséhez vezet.

Az 5V és ±22V műszerekben gyakran használt feszültségszintek, így az induktív elemek megfelelő méretezésével több műszerhez is felhasználható tápegységet kapunk anélkül, hogy rendszer szinten bármit változtatni kellene az architektúrán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.