Mérő és távfelügyeleti rendszer tervezése méhészetek számára

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Magyarország európai szinten jelentős méhészeti potenciállal és hagyományokkal rendelkező ország, a gépesítés azonban a méhészetekben nem általánosan elterjedt. A termésátlagok növelése és a költséghatékonyság érdekében az Magyar Méhészeti Nemzeti Program pénzügyi támogatással ösztönzi a méhészeteket a nagyobb fokú gépesítésre így megnőtt az igény a méhészeti kaptármérlegek és vagyonvédelmi rendszerek iránt is.

A két rendszer összekapcsolásából létrejövő mérő- és távfelügyeleti rendszer komoly segítséget jelent a pergetés és vándorlás időpontjának optimális megválasztásában, valamint lehetővé teszi a kaptárak állandó megfigyelését és a rendellenes történések jelzését is, ezzel időt, pénzt és energiát megspórolva a méhésznek.

Szakdolgozatom elkészítése során, a Tenzi Mérlegtechnika Kft. támogatásával egy mérő- és távfelügyeleti rendszer alapjául szolgáló mérőkártya hardver- illetve szoftvertervezését, valamint az elkészült prototípus működésének tesztelését végeztem el.

Munkám során betekintést nyertem a beágyazott rendszerek működésébe, a nyúlásmérő bélyeges súlymérés és rádiókommunikációs kapcsolat megvalósításába és elsajátítottam egy hardvertervező és egy szoftverfejlesztő alkalmazás használatának alapjait is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.