Mérőlemez tervezés gőzfázisú forrasztó berendezéshez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Illés Balázs György
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban, az elektronikai iparban a legelterjedtebben alkalmazott forrasztási technológia az újraömlesztéses forrasztás. Ezzel a területtel már régóta foglalkoznak szakemberek, azonban még mindig akadnak kiaknázatlan vagy fejlesztésre szoruló területek.

Munkám első felében irodalomkutatás során részletesen megismerkedtem a különféle újraömlesztéses forrasztási technológiákkal. Dolgozatomban bővebben kifejtem a témához kapcsolódó gőzfázisú forrasztási technológiát, bemutatom a működési elvét, a gyártás során előkerülő különböző berendezések felépítését, valamint a folyamat fizikai alapjait. Külön kitérek az alkalmazott eljárás előnyeire és hátrányaira az infrasugaras és a konvekciós technológiákhoz képest. Mint minden forrasztási típusnál, itt is vannak gyakrabban előkerülő tipikus hibák, melyek különböző módon kiküszöbölhetőek vagy lecsökkenthetőek. Elméleti összefoglalóm végén ismertetem a jelenségek kialakulásához vezető okokat, valamint azok megoldási lehetőségeit.

Az szakirodalom kutatása után feladatom egy mérőlemez tervezése volt a tanszéken található kísérleti gőzfázisú forrasztó berendezéshez, amelynek működési alapelve megegyezik a többi gőzfázisú berendezésével, azonban a felépítéséből fakadóan megvannak a sajátosságai. A tervezés során el kellett végeznem a rendelkezésre álló modell elemzését, valamint a tervek elkészítését, mely után a legyártott lemez alkalmas a berendezés karakterizációjához.

A kész lemezre az alkatrészek beültetése után a különböző típusok forrasztási felületeinél hőelemeket helyeztem el, melyek segítségével a szükséges méréseket el tudtam végezni a kísérleti forrasztó berendezésben. Diplomamunkám végén ezeket az adatokat értékelem ki és próbálom feltérképezni a berendezés esetleges hiányosságait, amelyek fejlesztésével a berendezéssel jobb minőségű forrasztási folyamatot lehet elérni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.